Ľudová hudba Prešovčan má 55 rokov

04.12.2009 Prešov

Ľudová hudba Prešovčan má už dlhoročnú tradíciu od roku 1954. Pôsobili a pôsobia v nej amatéri – hudobníci rôznych povolaní, v súčasnosti jej druhá a tretia generácia.
V roku 2009 teda oslávi 55. výročie svojho vzniku, čím patrí pravdepodobne k najstarším ľudovým hudbám na Slovensku.
Za tieto roky existencie hudby sa v nej vystriedalo viac hudobníkov. Prvé nahrávky sa viažu ku košickému rozhlasu a piesňam Janky Guzovej –Beckovej a Jožka Príhodu. Neskôr to boli sólisti DJZ v Prešove -Valéria Lešková, Ladislav Kicko, Július Piussi, Emil Prieložný, Jozef Stražan st. , ľudový rozprávač Ďuri Štachitka. Hudba zabezpečovala doprovody na súťažiach spevákov „Východoslovenská pieseň, Ľubovnianska valaška, Makovická struna. “
S Jankou Guzovou účinkovala ĽH Prešovčan prakticky vo všetkých mestách východného Slovenska, vo Vysokých Tatrách, v Žiline, v Turčianskych Tepliciach, ale aj v Prahe. V roku 1962 vystupoval Prešovčan s Jankou Guzovou na prvom televíznom vysielaní v Košiciach.
Sólistami hudby v neskoršom období ďalej boli Vierka Horňáková, Anna Hrabčáková, Anna Servická, Rudolf Smoter, Monika Kandráčová, Jozef Andraščík, a ľudová rozprávačka Mária Triščová (Araňa z Jarovníc).
Súčasné zoskupenie hudby tvorilo takmer 10 rokov hudobnú zložku FS Sabinovčan, s ktorým úspešne reprezentovala náš folklór doma i v zahraničí. Mesto Prešov ĽH Prešovčan reprezentovala v Rakúsku a Poľsku.
Hudba má vo svojom repertoári okrem ľudových piesní aj koncertné skladby, ktorými sú svetové evergreeny, klasické, operetné, muzikálové, filmové, jazzové a country melódie. Svoju hudobnú produkciu obohacuje o sólový spev, ľudové rozprávanie alebo tanečné páry pre ľudové aj pre spoločenské tance, ktorých účinkovanie sa na jubilejnom koncerte k 50. výročiu založenia hudby v r. 2004 stretlo s dobrým ohlasom.
V súčasnosti hudba združuje 10 skúsených muzikantov, ktorí sú schopní skladby nielen zahrať, ale aj ich upraviť. Našej verejnosti tak ponúka kvalitný a pestrý repertoár, ktorý sa neustále dopĺňa, a preto je vítaným účastníkom našich hudobných scén.
Jubilejný koncert k 55. výročiu založenia ĽH Prešovčan sa bude niesť už vo vianočnom duchu, a preto tu odznejú aj skladby z nášho čerstvého CD s názvom „Vianočná nálada. “
V celovečernom koncerte odznejú ľudové piesne, koledy, vianočné evergreeny, ale aj operetné, muzikálové a tanečné melódie.
Sólistami koncertu budú – členka ĽH Prešovčan Vierka Horňáková, ako hostia sa predstavia-bývalý sólista operety DJZ Ladislav Suchoža, Petra Humeňanská so sestrou Janou a Zuzana Bednárová. Zároveň k tomuto jubileu hudby pokrstíme tiež naše jubilejné, už 10-te CD s názvom „Vianočná nálada“ so sólistkami Vierkou Horňákovou a Petrou Humeňanskou.

Koncert sa uskutoční dňa 15.12. 2009 o 18.00 hod. v sále Čierneho orla (PKO)
Predpredaj vstupeniek je na programovom oddelení PKO a u členov hudby.
Cena vstupenky: - dospelí 5 €
- študenti, dôchodcovia 3 €
- sedenie je voľné
- poskytujeme i množstevné zľavy

Vďaka patrí našim sponzorom - Mestský úrad Prešov a PKO Prešov.

RNDr. Július Humeňanský
vedúci hudby
 

Vyberte región